Sima, feliratos, megbizhatos

NEM TÁMOGATOTT BÖNGÉSZŐ!

Ön az Internet Explorer olyan verzióját használja, amelyet a kevecool.hu nem támogat!
Kérjük használja a Google Chrome, a Mozilla Firefox vagy az Internet Explorer legfrissebb verzióját!
További segítségért hívja ügyfélszolgálatunkat, a +36 53 352-926 vagy +36 20 KEVECOM (+36 20 5383-266) telefonszámon.

Frissítsen egy korszerű böngészőre!
Viszonteladói belépés

Kosár

Az Ön kosara üres!
Megrendeléshez kérjük használja a "Kosár"-ba gombot!

Gyártók

 
     
 
     
 

Megtekintett termékek

Ön még nem tekintett meg terméket!

Hírek, blog

Egyszerűsödtek a Samsung garanciális feltételei

Egyszerűsödtek a Samsung garanciális feltételei

Ezúton tájékoztatunk, hogy a KeveCom Kft által forgalomba hozott magyarországi garanciával rendelkező Samsung légkondicionáló berendezések regisztrációhoz kötött garanciális feltételei egyszerűbbé váltak.
 
Formula Renault vezetés

Formula Renault vezetés

A tavalyi év végén a karácsonyi ebédünkön az ajándékozás során két viszonteladó partnerünk is a Formula Renault vezetést választotta.
 
még több hír és blog bejegyzés

Vevő ajánlások

Nagyon jó a honlap, nagyon könnyen kezelhető, egyértelmű és sok információt tartalmaz! Könnyen kezelhető,és jól átlátható honlap. A rendeléssel és a szállításal is minden rendben volt, jött az e-mail, hogy éppen hol tart a a rendelés és kiszállítás folyamata!

Csider László, ​Győr

még több ajánlás
Ingyenes házhozszállítás
Cetelem Online áruhitel
14 napos pénzvisszafizetés

Hírek, információk


Klíma karbantartás

2014 June 02, Monday

A klíma használóinak nagy része tapasztalta már, hogy a klíma bekapcsolásakor poshadt szag áramlik a beltéri egységből. Pedig ez már a végső stádium, ilyenkor nagy valószínűséggel tele van a klíma beltéri egysége, a kellemetlen szagokat okozó anyagokon túl, különböző gomba- és baktériumtenyészetekkel. Ezt keringteti a ventilátor a klimatizálás folyamán a belsőtérben, fertőzve az ott tartózkodókat, komoly allergiát vagy más légúti fertőzéseket okozva.

Egy klíma berendezés (split klíma) rendeltetése szerint nem vizet porlaszt a légtérbe , tehát nem okozhat(na) legionella betegséget sem. De a klíma berendezések beltéri egységeinek hőcserélőjén a hűtési folyamat és a belső páratartalom következtében egy igen nedves környezet alakul ki. Ez az ideális környezet már alkalmas arra, hogy a beszívott levegőből szerves anyagok rakódjanak le és ezek már fertőződhetnek különböző gomba- és baktériumtenyészetekkel. Ezt a problémát minden neves márka által gyárott klíma kezelni tudja, és megfelelő technológiákat alkalmazza ellene.

De mi van, ha hoszabb leállás után például lerakódott por eldugítja a lekondenzálódott pára (víz) elvezetését szolgáló kondenzvíz csőhálózatot, vagy netalán szakszerűtlen felszerelés következtében nem tud szabadon kifolyni a klíma beltéri egységének cseppvízgyűjtőjéből. Ilyenkor a klíma beltéri egység ventillátora a cseppvíz tálcában felgyülemlett vizet beporlasztja a légtérbe és ez a levegőbe jutva már komoly allergiát vagy más légúti fertőzéseket okozhat.

A legionella betegséget tehát a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák: légnedvesítők, szökőkutak, zuhanyzók, pezsgőfürdők stb. 
A legionellózis, és az egyéb fertőzések egyszerűen megelőzhetőek, a készülékek rendszeres és folyamatos tisztításával, karbantartásával.

Mi az a legionella?

Ezt a rejtélyes betegséget, a legionellózist egy USA -béli szállodában 1976-ban veteránok találkozásán észlelték először. A résztvevők nagy számban egy tüdőgyulladáshoz hasonlatos tüneteket produkáló betegségben szenvedtek. A több mint 4000 részvevő közül, majdnem 30-an meghaltak. A betegség megállapítása után a fertőzés eredetét kezdték keresni.

A későbbiek során megállapították, hogy a betegség főleg az öregekre, cigarettázókra, tűdőbetegségben szenvedőkre, és a legyengült immunrendszerű emberekre jelent fokozott veszélyt.

A betegség a légutakban, a tüdőben okoz gyulladást, amely heveny, gennyes tüdőgyulladás képében zajlik. Kétnapos lappangási idő után magas láz, izomfájdalmak, száraz köhögés, nehéz légzés, hasmenés, tudatzavar jelentkezik. Az egyre kiterjedtebbé váló tüdőgyulladás miatt romlik a beteg állapota és halál is bekövetkezhet.

Miért fontos a split klíma beltéri egységének karbantartása?

A klíma beltéri egység működtetés során jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A klíma beltéri egységben különböző szűrők találhatóak, (Plasma, MPI, Kathakin, stb.) melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. Ha a klíma beltéri egységét tüzetesebben megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő takarja a hőcserélő teljes felületét. Ezen a az úgynevezett durva szűrőn a nagyobb szemcséjű por, szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átjutnak rajta.

Sokan nem tudják, hogy ez a durva szűrőbetét tulajdonképpen csupán a klíma beltéri egység műszaki védelmét látja el. A funkciója az, hogy a készülékben levő motor (amely a beépített ventilátort mozgatja) a beszálló por ellen védettebb legyen. A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez az apró méretű szennyeződés megtapadhat, és ha nem tisztítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különböző gombák, penészek, baktériumok telepeinek.

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított klíma beltéri egységek belső felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium, gomba, penész, stb. telepek, melyek a klíma elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis, stb.

A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben.

A legelterjedtebb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is megjelennek a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve csepegővíz-tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely „A” típusos tüdőgyulladást okozhat.

A hagyományos klíma karbantartás, tisztítás nem elegendő, feltétlenül szakszerű fertőtlenítésre van szükség. Ne fertőzze otthonát, munkahelyét! A klíma tisztítást, fertőtlenítést ajánlott évente legalább kétszer elvégezni, de legfőképpen a hűtési szezon kezdetén!

Mindezeken felül a klíma berendezés műszaki károsodását is okozhatja, ha a durva szűrő erősen szennyezett. Mivel ilyenkor a beépített ventilátor nem tud kellő mennyiségű levegőt átmozgatni a hőcserélőn és így nem megfelelő módon megy végbe a klíma berendezésben áramló hűtőközeg halmazállapot változása. A klíma berendezés legfontosabb és egyben legdrágább alkatrésze a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el, ami hosszútávon a kompresszor meghibásodásához vezet.

Miért van szükség a split klíma kültéri egységének karbantartására?

A klíma kültéri egység, ami az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak, napsütésnek, esőnek, szélnek, pornak gyorsan el tud szennyeződni. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a fák szöszei, a por, egyéb szennyeződések lerakódnak, és akadályozzák a levegő szabad áramlását.

Ennek hatására a klíma kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a klíma berendezés legfontosabb és egyben legdrágább alkatrésze a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el, ami hosszútávon a kompresszor meghibásodásához vezet. Nagyon fontos a hőcserélő tisztítása, akár a gép szétszerelése által is.

Mit takar a klíma berendezés beltéri egységének karbantartása?

A klíma beltéri egység karbantartása során kitakarítjuk a benne található szűrőket, a sűrű lamellázatú hőcserélő felületéről speciális vegyszeres tisztítással eltávolítjuk a szűrőn átjutott szennyeződéseket. Tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben.

Elhasználódott szűrőket cseréljük. Ez két okból lényeges: egyrészről a hőátadás, másrészről az egészségügyi szempontból káros szennyeződés eltávolítása miatt. Veszélyes hulladék eltávolításáról gondoskodunk. 

Karbantartás elmaradása estén a hőcserélőn megtelepedett szennyeződés rontja a hőcserét, és melegágya a különböző baktérium telepek kialakulásának. Használat esetén a poros, párás környezetben kialakuló gombatelepek a helyiség levegőjébe jutva veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, és kellemetlen szagot terjeszthetnek.

Az újabb klíma berendezésekben már gyárilag öntisztító (önszárító) funkció is megtalálható. Ez biztosítja, hogy használat után a berendezés belső szerkezeti egységi szárazak legyenek, ezzel gátolva a gombatelepek kialakulását, melyek a nedves környezetet kedvelik.

Mit takar a klíma berendezés kültéri egység karbantartása?

Karbantartáskor a klíma kültéri egység sűrű lamellázatú hőcserélőjét kitakarítjuk szükség esetén nagynyomású mosóval átmossuk. Ellenőrizzük a gáztömörséget (szivárgást), hogy ne váljanak akaratukon kívül környezetszennyezővé. Ellenőrizzük a tartókonzolok és rögzítéseinek épségét, rezgéscsillapítók épségét szükség esetén cseréljük, a rezonanciák elkerülése és a csendes működés érdekében. Ellenőrizzük az elektromos kötéseket a laza kötéseket után húzzuk.

Működés közbeni üzemi nyomások ellenőrzése, áramfelvétel mérése a megfelelő és gazdaságos működés érdekében.

Összefoglalva, amennyiben azt szeretnénk, hogy a klíma tartósan és egészségünk veszélyeztetése nélkül kellemes komfortot nyújtva üzemeljen, a készülék forgalmazója, illetve telepítője által ajánlott rendszerességgel végeztessük el szakemberrel a karbantartást, szem előtt tartva a leírtakat.  Vissza a hírekhez